Как да премахнем петна от кожени изделия

Как да премахнем петна от кожени изделия - премахване на петна от портфейли, премахване на петна от кожени чанти, премахване на петна от кожени изделияКожата е един от многообразните материали познат на всички нас. Най – често срещаната употреба включва дрехи, обувки, чанти и други аксесоари. Преди да започнете каквото и да е почистване е добре да се запознаете каква е кожата изкуствена или естествена. Не се чудете ако любимата ви чанта е загубила блясъка си, както всичко останало – дрехи, обувки тя изисква поддръжка и почистване. На пазара вече има голям избор от почистващи препарати за кожа, но това не е гаранция, че те действат еднакво на всички кожи. Чантите впечатляват не са само като модели, но и като обработка на използване ето и няколко съвета ако искате да се справите сами с това предизвикателство и ще бъдете подготвени във всяка една ситуация.

Преди да започнете почистването на коженото изделие, добре ще бъде ако започнете почистването от някое по „ скрито” място, подгъв или вътрешната страна, за да пробвате ефектът от почистващото средство. Преди да махнете петно от повърхността на кожата задължително сложете под изцапания участък мек плат който ще поеме влагата и няма да позволи на петното да се разтече. Първото най – важно правило за всички видове кожи е да не използвате четки с твърд косъм, защото ще одраскат кожата.

Мазни петна колкото по – рано започнете да почиствате петното толкова по лесно ще го премахнете. Може да използвате готварска сол или сода за хляб, остатъците се премахват с влажна кърпа. Замърсеният участък можете да го наръсите с талк и после почистете с четка. По старите мазни петна може да почистите с миещо средство и след това изтрийте с влажна кърпа. Мазни петна на цветна кожа могат да се премахват и с натурален лимонен сок.

Петна от мухъл намажете кожата с мас изтрийте го на сухо и после нанесете разтвор с равни части оцет и вода и след 10 минути полирайте с вълнена кърпа повърхността на кожата.

Почистване на мастило от кожените изделия е много трудно за отстраняване. Но някои хора използват ефектен начин за премахване от мастилени следи, за целта ви трябва прозрачно тиксо. Сложете тиксото върху петното притиснете и рязко издърпайте. Размера на тиксото трябва да бъде съобразено с размера на замърсения участък, защото може да повредите кожата. След като опитате този метод и има останали следи от мастило може да опитате със сол и 1 капка миещо средство ( веро ) разтворете малко вода и нанесете върху петното и го оставете до пълното изсъхване. След това махнете остатъците от разтвора с влажна гъба или кърпа. Следи от фулмастер или маркер не се изчистват.

Мастилена петна от светла кожа се премахват с глицерин и нишадърен спирт ( амоняк ) почистете петното с тази смес и после отстранете остатъците с мека кърпа. Не използвайте този метод за тъмна кожа или кожа с други цветове.

Петна от неизвестен произход пробвайте да почистите с оцет или лимонов сок разредени с вода в пропорция 1:2 .

Светла кожа се почиства с топло мляко, но добавено в него не голямо количество оцет.

Общо замърсената кожа може да се почисти с малко количество вода и миещо средство ( веро, сапунен разтвор ) с този разтвор почиствате повърхността с мека кърпа.

Ако вашето кожено изделие е загубило блясъка но не е замърсено го забършете с глицерин или рициново масло. Тъмните кожи може да подновите с кафейна утайка предварително я сложете в кърпа и вече като получен тампон почистете, за да получите блясък. Не използвайте за светли кожи.

Премахване на дъвки не трябва да премахвате мека дъвка, защото ще се размаже по повърхността. Може да я замразите с парче лед, сложете леда в полиетиленов пакет, не директно върху кожата. С помощта на дървена или пластмасова шпакла може да я отстраните. След като я премахнете разтворете миещо средство и вода, разбъркайте до образуване на пяна после почистете с разтвора следите от дъвка. Кожата не се мокри силно а само следите от дъвката. Накрая изтрийте със суха кърпа и оставете да изсъхне, разбира се не на пряка слънчева светлина.

Почистване на лачена кожа се извършва с тампон, предварително напоен с мляко, ако искате да върнете блясъка на лакът го намажете с глицерин или вазелин и след това полирайте с памучна кърпа.

Почистване на велур представлява особен проблем, защото е много трудно да върнете първоначалната форма на власинките веднъж намокрят ли се.Велурът често се третира с разни химикали, тъй като клиентите трудно могат да третират този вид кожа. Велурът се отличава от това, че може да се пере с горещ сапунен разтвор и не голямо количество нишадърен спирт и след това задължително се изплаква и подсушава с хавлия. В никакъв случай не изстисквайте велура. След почистването използвайте мека четка, за да възвърнете пухкавия ефект на велура.

Поддържането на чантите не е лесно, но не и не възможно затова спазвайте някой съвети.

Ако чантата ви е попаднала на влага като кафе, чай, вода дори кални капки почистите я веднага с мека кърпа или парче плат, за да предотвратите попиването в кожата. Ако чантата ви се е намокрила я напълнете с мека хартия, при изсъхване да запази формата си. Сушете на непряка слънчева светлина и далеч от източници на топлина. Чантите от текстил се перат на ръка, не е желателно в пералня. Едно от най – важните неща за чантата това е подплатата. Извадете подплата на лице и почистете с мека четка, почистете я със сапунен разтвор и изсушете. Чантите, които искате да запазите до следващия сезон или просто не ги употребявате често ги почистете, изсушете сложете мека хартия вътре и ги прибирате в памучни чувалчета, които продават вече с почти всички видове чанти. Не забравяйте, че чантите от естествена кожа трябва да дишат и не ги поставяйте в найлонови торбички. Чантата е един от най – важните аксесоари, освен че събира какво ли не тя допълва визията на всяка дама, а вие, за да и се отблагодарите я почиствайте периодично.


You may also like...