Какъв е един човек, според неговите обувки

Какъв е един човек, според неговите обувки -Психолозите смятат, че един човек може да бъде разгадан какъв всъщност е по характер само от вида на обувките му.

Направено е специално изследване с непознати, които да познаят същността, възрастта и финансовото положение на човек само по неговите обувки.

Експериментът

В този интересен експеримент вземат участие  63-ма студенти, на които били показани снимки с 208 чифта различни обувки, които принадлежат на други хора, които доброволно участват в начинанието. Така те трябвало да попълнят анкета за личностните си характеристики и след това да предоставят най-често носените от тях обувки. Накрая целта е да се установи дали едните доброволци ще успеят да познаят – пола, възрастта, социалния статус, както и най-различни качества на собственика на обувките.

Резултати

Учените били впечатлени от резултатите, защото в повечето случаи съвпаденията съвпадали. Така се стигнало до извода, че наистина обувките на човек могат да бъдат негово отражение по отношение на финансова състояние, възраст и други подобни елементи.

Примери

Скъпите обувки и лъскави кожени обувки в 90% от случаите се носят от хора, които са много заможни;
Обувките, които са ярки и цветни се носят от хора, които са екстроверти (общителна и контактна личност);
Бледи цвети и едва забележими обувки се носят от отговорни и съвестни хора, които нямат за цел да изпъкнат;
Ботите до глезена пък се носят от хора с по-агресивен и избухлив характер;
Тези със спокоен характер въобще не ги интересува дали обувкит са удобни или неудобни;
Необвързаните и тези, които се притесняват от хорското мнение носят добре лъснати и поддържани обувки;
По-свободомислещите хора носят по-непретенциозни и не толкова скъпи обувки.

Психолозите все пък смятат, че голяма част от хората носят обувки, които не им отиват на същността, но се опитват да изградят друг имидж пред останалите. Това е интересен факт, защото много пъти сме ставали свидетели на хора носещи обувки не заради самото удоволствие, а поради настъпила модна тенденция.


You may also like...